Hendrik Maarten Krabbe, geboren Londen 1868 – overleden Amsterdam 1931

Boerin met kind in interieur

Aquarel 70 x 48 cm,  Verkocht / Sold

Hendrik Maarten Krabbé, eigenlijk Heinrich Martin Krabbé was een Nederlands kunstschilder.
Krabbé bezocht tussen 1883 en 1888 de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie te Amsterdam waar hij lessen volgde van onder meer August Allebé en Rudolf Stang in tekenen, schilderen, aquarelleren maar ook de etstechniek en steendruk onderwezen kreeg. Hij werd later zelf leraar aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem (1896-1906), waar hij onder andere les gaf aan A.W. Kort, Ina van Heek en Charles Beck. Hij woonde in die jaren in Amsterdam en later kort in Bussum tot 1900.
Hij schilderde, aquarelleerde, tekende, etste en lithografeerde. Als onderwerpen koos hij voor soldaten en matrozen, later ook interieurs met figuren. Daarnaast maakte hij ook stadsgezichten en stillevens. In 1906 toen hij voornamelijk werkte als kunstenaar woonde hij in de kunstenaarskolonie in Laren waar hij een atelier had op de Zevenenderdrift. Van 1916 tot 1923 woonde hij in Bussum en in later jaren tot zijn dood weer in Amsterdam. Ook woonde hij bijna een jaar lang in het kader van een studiereis in Chicago in 1920.
Vanaf 1914 schilderde hij vooral portretten. Krabbé was lid van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Er werden hem verschillende (internationale) onderscheidingen toegekend. Hij overleed in 1931 in Amsterdam en werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Hij was stamvader van een artistieke familie; ook zoon Maarten, kleinzoons Mirko (multidisciplinair kunstenaar), Tim (schrijver), Jeroen (acteur), en achterkleinzoon Jasper werden kunstenaars.