Franz Wilhelm Maria Deutmann, geboren Zwolle 1867 – overleden Blaricum 1915,

Kippen voeren
doek 43 x 33 cm. Verkocht / Sold

Franz Deutmann werd op 27 maart 1867 te Zwolle geboren. Na 1891 verbleef hij in Amsterdam waar hij wegens financiële problemen het beroep van fotograaf op pakte. In 1896 huurde hij een atelier op de Rozengracht in Amsterdam. Daar schilderde hij portretten in interieurs en exterieurs. Het waren nogal matte, duistere en zwaarmoedige voorstellingen met trieste kinderen die zijn gedeprimeerde en weinig vrolijke aard duidelijk weerspiegelen. De omgang met de Gooise schilders leek hem wat op te vrolijken want daar werd zijn palet beduidend lichter en zijn schilderstijl levendiger. Daar begon hij ook Larense interieurs te schilderen. In latere jaren noodzaakten psychische moeilijkheden hem op zijn atelier te blijven werken waar hij toen een aantal bloemstillevens schilderde.
In 1903 vestigde hij zich in Laren (Nh) in de voorkant van een boerderij. Hoewel technisch een verdienstelijk kunstenaar heeft hij met zijn werken nooit erg veel succes gehad. De laatste 3 jaren voor zijn overlijden woonde hij op het adres Eemnesserweg 19 te Blaricum in het huis “Heide-Weide”.

Dit schilderij is duidelijk een voorstelling welke gemaakt is in zijn Larense periode. Een leuke voorstelling van een exterieur met een boerin met haar dochter tijdens het kippen voeren, een echte “Larense School” voorstelling.