Heel fris en kleurig bloemstilleven van een boeket wildbloemen in een houten ton. Het is een olieverf op doek van 60 x 50 cm. In zeer goede staat en bijpassend gelijst.

De Beierse kunstenaar Helmuth Volkwein werd in 1920 in München geboren. Hij studeerde daar aan de Academie voor Grafische Kunsten en later bij de kunstenaars Albert Fessler en Oswald Malura. Volkwein zou later veel meer succes hebben dan zijn leraren. Hij vestigde zich in het kleine gehucht Tauting in Eglfinger en woonde daar ongeveer veertig jaar met zijn vrouw Lisalotte in een verbouwde boerderij waar hij op de eerste verdieping een atelier had. Hij was betrokken en actief bij lokale politieke aangelegenheden en van 1980 – 1986 was hij lid van de Beierse Senaat. Daarnaast was hij zestien jaar lang voorzitter van de Nationale Vereniging van Beeldende Kunstenaars. Als staatsvoorzitter droeg hij bij aan de goedkeuring van de Artiestenverzekeringswet, die pensioenen voorzag voor gepensioneerde freelancekunstenaars.
Volkwein was een productief schilder van bloemstillevens en verwierf bekendheid in zijn geboorteland Duitsland, en in Italië, Canada en de Verenigde Staten.