David Schulman (1881 1966)                                                                                           
David Schulman, geboren Hilversum 1881 – overleden Laren (Nh) 1966

Blaricum

Doek 60 x 90 cm. Achterzijde boerderij Burg. de Jongweg 1 te Blaricum. Verkocht / Sold

 

 

De kunstschilder David Schulman, autodidact, woonde en werkte gedurende zijn leven hoofdzakelijk in Laren (N.H.). Hij behoord tot de grote namen van de Larense

winter_in_Laren
Olieverf op doek, Laren in de winter, 33 x 54 cm.,  Verkocht / Sold

School. David Schulman schilderde, aquarelleerde en tekende in impressionistische trant veel wintergezichten, veelal Gooise landschappen en besneeuwde dorpsgezichten veelal van Blaricum en Laren (Nh).
Ook werkte David Schulman soms in Noordwijk en Rhenen en bij de mooie plekjes van de Zuiderzee. Op een impressionistische en naturalistische manier maakte hij zo veel dorpsgezichten, landschappen, havengezichten en ook stillevens en portretten.
Zijn vader Lion Schulman was ook kunstschilder en had in Hilversum en later vanaf  1898 in Laren een kunsthandel en verkocht daarnaast ook verfmaterialen. David Schulman kwam  als hij verf en ander materiaal ging afleveren al op jeugdige leeftijd in contact met bekende schilders in Laren.
Het werk van David Schulman werd al tijdens zijn leven hoog gewaardeerd. In 1904 exposeerde David Schulman zijn eerste schilderij op een tentoonstelling van de vereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam. David Schulman ontving een aantal onderscheidingen waaronder de Willink van Collenprijs in 1909, een bronzen medaille op een tentoonstelling in 1910 in Santiago, in 1915 een zilveren medaille op een internationale tentoonstelling in San Francisco, bij St. Lucas in 1930 een gouden medaille en een gouden medaille van Koningin Wilhelmina in 1939.
David Schulman was lid van een aantal kunstenaarsverenigingen waaronder, De Gooise Schildervereniging, Arti et Amictea in Amsterdam, Sint Lucas, en Pulchri Studio in Den Haag.
In opdracht van David Schulman werd in 1913 het woonhuis Beukenroode in Laren (Nh) gebouwd door architect Elzinga. Voordat hij de villa betrok had hij een atelier met andere Larense schilders in het schildersatelier De Vlasschuur in Laren (Nh). In de Tweede Wereldoorlog werd David in 1943 door de Duitsers opgepakt en heeft hij drie maanden in Westerbork gezeten. Zijn huis en atelier werden door de Duitsers gevorderd. Dankzij acties van vrienden wist hij uit Westerbork te ontkomen. In 1955 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Blaricum

olieverf op doek 70 x 100 cm, verkocht / Sold