GERBRAND FREDERIK VAN SCHAGEN, geboren Den Haag 1880 – overleden Laren       (NH) 1968.

Straatje te Vollenhove, gedateerd 1925. Olieverf op doek 30 x 40 cm.
Gerbrand Frederik van Schagen werd geboren op 7 maart 1880 in Den Haag. De jonge Gerben kreeg zijn schildersopleiding aan de Akademie in den Haag. Verder kreeg hij ook les van de kunstschilder W.B.Tholen.

Van Schagen was bij uitstek een schilder van het Hollandse landschap. Daarbij beperkte hij zich niet tot de omgeving van zijn woonplaats Den Haag, later ook Laren, maar hij doorkruiste het hele land, vaak terugkerend naar Noord- en Zuidholland, o.a. Amsterdam, en veelal in het Gooi en Loosdrecht, de verstilde dorpjes van Friesland en het glooiende landschap van Zuid-Limburg.

Zijn doel was vooral om het karakteristieke en de stemming van het landschap en zijn steden en dorpjes weer te geven, zoals dat zich op een bepaald moment van de dag aan hem voordeed. Verder was hij ook actief lid van een van de bekendste kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en natuurlijk van de Gooise Schildersverening. Van Schagen overleed op 4 oktober 1968 op 88-jarige leeftijd in het kunstenaarsdorp Laren, waar hij sinds 1918 woonde en veel werkte.

Divers werk van deze kunstschilder is o.a. opgenomen in de collectie van het Singer Museum van Laren.