Willy Martens, geboren Indonesië 1856 – overleden Den Haag 1927.                    

Boerin met geiten

Olieverf op doek 56 x 75 cm. Verkocht / Sold

Willy Martens was kunstschilder, tekenaar, lithograaf en tot 1924 directeur van het Rijksmuseum H.W. Mesdag in Den Haag. Na zijn opleiding aan de Handelsschool volgde Martens zijn kunstopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam van 1876 tot 1880 waar hij les kreeg van August Allebe en Barend Wijnveld. Tevens kreeg hij les op de academie Cormon in Parijs in 1881 waar hij les kreeg van Fernand Cormon. Hij heeft ook les gehad op het atelier van Leon Bonat.
Hij woonde en werkte onder andere in Nanterre, Parijs, Amsterdam, Den Haag, Nunspeet, Scheveningen en Ermelo. Hij was voorzitter bij Pulchri Studio te Den Haag en lid bij Arti et Amicitiae in Amsterdam.
De kunstschilder Willy Martens kwam veel in Nunspeet. Hij had een vakantiewoning aan de Elspeterweg, vlak bij het station. In 1909 gaf hij opdracht voor de bouw van dit huis aan de toen pas aangelegde Groote Weg.
Martens verkocht het huis toen het af was aan Van Petersom Ramring, die er jaren heeft gewoond. Het huis siert nog steeds de hoek van de F.A. Molijnlaan en de Oosterlaan.
Willem (Willy) Martens schilderde ook veel portretten. Het koningshuis van Oranje liet zich regelmatig door hem portretteren.