Evert Jan Ligtelijn.
Evert Jan Ligtelijn, geboren Amsterdam 1893 – overleden Laren (Nh) 1975

Olieverf op doek 60 x 78 cm, gesigneerd linksonder.
Prachtig schilderij met voorstelling van 2 jongens met een geit in een heuvellandschap, waarschijnlijk gemaakt op, of naar aanleiding van, 1 van zijn verre reizen. 1 van de jongens is aan het fluit spelen.
Het schilderij is in prima staat, zonder restauraties, onlangs schoon gemaakt en gevat in een fraaie vergulde ornamentlijst van Heijdenrijk.
Volgens een etiket op het spieraam is het schilderij ooit verkocht door Kunsthandel Roelofs in Amsterdam onder de titel: “kinderen in berglandschap”.
De kunstschilder Evert Jan Ligtelijn werd in 1893 in Amsterdam geboren en woonde en werkte o.a. in Amsterdam, Naarden en Amstelveen.
De kunstschilder Evert Jan Ligtelijn was een productief schilder van zeer uiteenlopende onderwerpen. Hij hanteerde bij het schilderen doorgaans een opvallende vlotte penseelstreek. Evert Jan Ligtelijn was een autodidact, die lange tijd in zijn geboortestad, Amsterdam heeft gewerkt. Zijn Amsterdamse stadsgezichten – in zowel zomer- en wintersferen – variëren in stijl van een uiterst stemmingsvol impressionisme tot krachtige, zeer eigenzinnig vormgegeven impressies.
In Bergen werkte hij enige tijd samen met Harrie Kuyten met wie hij bevriend raakte.
Naast Amsterdam heeft hij ook veel in Naarden, Gorssel, De Vechtstreek en ook Kortenhoef en omstreken vertoefd. Vooral zijn riviergezichten van de Vecht zijn zeer gewild. In de volksmond noemt men hier Ligtelijn ook wel toepasselijk “De Vechtschilder”.
In Bergen werkte hij enige tijd samen met Harrie Kuyten met wie hij bevriend raakte. Ook was hij zijn leven lang bevriend met de schilder Nico Bruynesteyn
Gedurende zijn leven maakte Ligtelijn ook verschillende verre reizen, onder andere naar de Canarische Eilanden en Midden, Zuid- en Noord-Amerika. Het werk wat hij hier maakte, signeerde hij met diverse namen waaronder: Luciénte (pseudoniem). Veel van deze werken zijn in het land achtergebleven en slechts een enkele keer duikt er eens ergens een schilderij van Evert Jan Ligtelijn op dat hij in Midden – of Zuid Amerika heeft gemaakt.
Evert Jan Ligtelijn overleed in 1975 in Laren (Nh).