Willem de Klerk, geboren Dordrecht 1800 – overleden Dordrecht 1876,
gesigneerd links midden, paneel 30 x 46 cm.
Schitterend origineel werk van de Dordtse schilder Willem de Klerk. Vergezicht op een
kasteel in een heuvelachtig landschap. Voor het kasteel een glooiend korenveld. Op de voorgrond links wandelaars op een pad met op de achtergrond enkele huisjes. Rechts op de voorgrond een veehoedster met enkele koeien. Waarschijnlijk een schilderij gemaakt in de periode dat hij reizen maakte langs de Rijn door Duitsland in 1835 en 1838.
Willem de Klerk was een tekenleerling van de landschapsschilder Pieter Hofmann (1755 – 1837) en schildersleerling van Adrianus van der Koogh (1796 – 1831). Vanaf zijn zeventiende was hij lid van Tekengenootschap Pictura. Zoals veel schilders in de eerste helft van de achttiende eeuw reisde De Klerk langs de Rijn. In 1835 en 1838 trok hij door Duitsland o.a. met de kunstschilder Matthijs Quispel door het Harzgebergte. De Klerk is een van de weinige romantische schilders uit Dordrecht. Zijn vroege werk staat in de traditie van Jacob van Strij. In zijn latere landschappen is de invloed van Barend Cornelis Koekkoek merkbaar, waardoor hij wel de “Dordtse Koekkoek” wordt genoemd. Tentoonstellingen in Haarlem, Amsterdam en Den Haag.
Musea: Dordrechts Museum, Gemeentearchief, Rijksprentenkabinet Amsterdam, Museum Boymans- van Beuningen Rotterdam, Museum Kroller-Moller in Otterloo.