olieverf op doek 70 x 56 cm. Verkocht / Sold

DANIEL BEEN,
geboren Rotterdam 1885 – overleden Baarn 1967,

Tot de vele kunstschilders die Baarn als woonplaats kozen behoorde destijds ook de kunstschilder Daniel Been. Hij werd geboren te Rotterdam op 2-09-1885. Als kind tekende hij altijd al graag en toen hij ouder werd had hij maar een wens: kunstschilder worden! Zijn vader zag dat niet zo zitten en vond een kantoorbaan geschikter voor hem, want vast werk en een geregeld inkomen is toch veel beter nietwaar? Daniel zal ongetwijfeld anders gedacht hebben, maar gehoorzaamde. Zo kwam hij te werken als leerling boekhouder bij de firma Weduwe van Nelle te Rotterdam. Hij heeft daar niet zo lang gewerkt want hij voelde zich er niet gelukkig. Na deze korte kantoorbaan werd hij leerling van de Academie voor beeldende kunst te Rotterdam.

Hier vergaarde hij de kennis die hij later als kunstschilder goed kon gebruiken. Hij schilderde als echte Rotterdammer, veel stukken van de havens.Hij maakte bloemstukken, kocht de nodige bloemen bij een bloemist en vervaardigde in zijn atelier de schilderijen van deze stukken. Hij heeft heel veel olieverfschilderijen gemaakt in grote en kleine maten, maar daarnaast aquarellen en pasteltekeningen. Wat hij schilderde was in naturalistische trant, een stijl die onder het kunstlievende publiek in trek zal blijven. De liefhebbers noemen zijn stukken “beentjes”.

Op 12 januari 1921 trad Daniel Been in het huwelijk met Margaretha Bouman. Daniel was toen 35 jaar en Margaretha 36 jaar. Helaas bleef het huwelijk kinderloos. Vermoedelijk hebben zij tot 1932 in Rotterdam gewoond. In laatstgenoemd jaar verhuisde het paar naar Overschie. Inmiddels zal Daniels werk aandacht hebben getrokken en zijn naam als kunstschilder bekend geworden zijn. Via de kunsthandel van de gebr. Koch in Rotterdam en ’s Gravenhage zijn jaren achtereen zijn schilder stukken met veel succes verkocht. Hij maakte studie reizen naar Spanje en Frankrijk. Frankrijk boeide hem wellicht het meest. Daar heeft hij veel landschappen geschilderd langs de kust van de middellandse zee.Ook in Italië heeft hij geschilderd. In het buitenland schilderde hij niet alleen landschappen langs de kust maar ook de oude straatjes van diverse toeristische plaatsen.

Op 18 september 1941 is het gezin naar Baarn verhuist. Vermoedelijk omdat het veiliger in Baarn was dan in Rotterdam. Het huis was groot genoeg voor beiden en voor hem was het belangrijk dat hij een kamer aan de achterkant van het huis als atelier in gebruik nam. Voor zijn schilderijen maakte hij schetsen in de natuur die hij later uitwerkte in het atelier. Soms maakte hij een schilderij op de plek zelf. Dit deed hij ook op Texel tijdens een vakantie. Hoewel hij bij voorkeur landschappen maakte, heeft hij ook portretten geschilderd. Daniel Been heeft nooit een tentoonstelling gehouden. Wel verscheen er lang geleden en serie kunst kaarten van zijn landschappen in Frankrijk en Spanje. Die kaarten werden uitgegeven door de Munck & Co uit Amsterdam. De kaarten waren bij de boekwinkels en kunsthandels te krijgen.

Zijn schilderwerk is karakteristiek en hij was een meester in het mengen van kleuren. Ook werkte hij zeer gedetailleerd, zijn zonnige karakter is in zijn werk te bespeuren. Hij verkocht vele doeken aan Nederlanders in Frankrijk.De firma Witkamp in Baarn lijstte de doeken voor hem in en verzond ze naar de door Been opgegeven adressen in Nederland. Het financiële gedeelte handelde Been zelf af. Periodiek rekende hij met de firma Witkamp af.

Voor zover bekent heeft Been geen plekjes in Baarn geschilderd.

Olieverf op doek 60 x 80 cm. verkocht / sold
olieverf op doek 50 x 40 cm. verkocht / sold